IEPURI DE RASA

RASA PURA

Cresterea iepurilor de rasa

CUNICULTURA ... aceasta profesie este foarte bine dezvoltata în Europa, unde se realizeaza, de altfel, 85% din productia mondiala.

Cei mai mari producatori de carne de iepure la ora actuala sunt Rusia, Ucraina, Franta si Spania.

Carnea de iepure este o carne usoara, savuroasa si deosebita de celelalte feluri de carne pe care le consumam in mod curent.

Ea este asemanatoare din punct de vedere organoleptic cu cea de pasare, prezinta marele avantaj ca este saraca in grasimi si este aproape lipsita de colesterol, prin urmare este recomandata persoanelor care tin dieta si celor care sufera de diverse boli, cum ar fi cele de inima.

La ora actuala , cei mai mari consumatori de carne de iepure din Europa sunt italienii si francezii.

Dupa parerea unor crescatori cu experinta, cunicultura are sansa sa devina o ocupatie deosebit de profitabila in tara noastra, deoarece carnea de iepure este ferita momentan de bolile care afecteaza celelalte animale a caror carne este consumata în mod curent (boala "vacii nebune", pesta porcina , gripa aviara s.a.).

Practic, cresterea iepurilor de carne este o afacere deosebit de profitabila, deoarece aceste animale se înmultesc repede, nu sunt pretentioase si pot fi valorificate în cicluri de cate trei luni.

Concurenta în acest domeniu este foarte mica în Romania.

Cresterea Iepurilor de Casa

Iepurii sunt mici fabrici de carne si blanita ce folosesc furajele existente în orice gospodarie, oricat de saraca ar fi: furaje verzi, fânuri si sfecla pe timp de iarna si putine boabe.

Avantajul cresterii iepurilor il reprezinta si inmultirea rapida, gestatia durând doar 30-31 de zile.

Cresterea Iepurilor de Casa


De asemenea, iepurii pot fi crescuti cel mai bine in încaperi cu mai multe niveluri, numarul nivelurilor putand sa ajunga pana la 3 si chiar 4 etaje, facandu-se astfel economie de spatiu.


Trimite prin Email acest linkImprimareVizualizare pagina ca PDF

In lume sunt catalogate pana in prezent peste 100 de rase de iepuri existente. Acestea se clasifica astfel :

In functie de greutatea corporala in stadiul de adult :

  • RASE MARI ( peste 5 kg :Uriasul Belgian , Uriasul German, Berbecul englez , Uriasul Alb sau Termond , Uriasul francez ) ;
  • RASE MIJLOCII ( 3-5 kg :Chinchila mare, Chinchila mica, Albastru vienez, Argintiul Francez , Californiana, neozeelandeza ) ;
  • RASE MICI ( 2-3 kg :Havana , Olandeza ) ;
  • RASE PITICE (sub 2 kg :Poloneza)

In functie de lungimea firului de par :

  • RASE DE IEPURI CU PAR SCURT (Rex)
  • RASE DE IEPURI CU PAR MEDIU ( iepurii comuni )
  • RASE DE IEPURI CU PAR LUNG (Angora )

In functie de productia principala exista rase DE CARNE , DE BLANA si MIXTE

Conform scopului urmarit , urmeaza sa alegi rasa pe care doresti sa o cresti , iar spatiul de crestere il vei amenaja special pentru rasa vizata.

Daca exista posibilitati , este recomandabil sa cumperi iepuri de prasila sau tineret cunicul de la crescatori experimentati , pentru ca acestia detin iepuri sanatosi , inregistreaza performante bune si doresc sa isi mentina buna reputatie prin calitatea puietului pe care il vand .

Daca vrei sa orientezi cresterea iepurilor spre profitul imediat
, adica productia de carne , trebuie sa acorzi atentie raselor mari si mijlocii. Rasele mari au avantajul ca ating in stadiul de adult greutati ce depasesc 5 kg. Rasele mijlocii au avantajul de a fi mai precoce si dezvolta ,in perioada de tineret , ritmuri de crestere accelerate .

 

 

Informatii si foto: www.iepuri.info

 

Ştiri

  de vanzare  
  2012-08-20 17:26:53  
 

Vand urias gri german 4 luni

 

Newsletter

 

Votare

IEPURI DE RASA