IEPURI DE RASA

RASA PURA

Ferma
Primul lucru la care ar trebui sa se gândeasca cei care doresc sa creasca iepuri pentru comercializare este amplasarea fermei. Potrivit specialistilor, terenul pentru ferma trebui sa fie drept sau usor inclinat, cu ape freatice de suprafata, ferit de curenti puternici si in zone fara noroi. La fel de important este sa se asigure linistea animalelor, astfel ca terenul trebuie ales la departare de alte ferme de animale, de calea ferata sau de sosea. Iepurii pot fi crescuti in aer liber, in spatii ingradite, in boxe sau pe asternuturi. În cazul cresterii iepurilor in custi, acestea pot fi confectionate din lemn, metal sau zidarie, iar pentru o utilizare mai eficienta, pot fi structurate pe unul sau doua etaje. Custile din lemn trebuie sa aiba peretii construiti astfel incât sa nu existe spatii intre scânduri, iar crescatorul trebuie sa tina seama ca suprafetele care nu sunt netede pot fi roase foarte usor de iepuri.

De asemenea, ea trebuie sa aiba inaltimea de cel putin 1,5 ori lungimea iepurelui, acesta având capacitatea de a se catara. Specilistii recomanda ca podeaua custii sa fie asamblata sub forma unui gratar, din sipci separate la o distanta de 15 pâna la 17 milimetri, pentru a permite reziduurilor sa cada. În cazul custilor cu etaj, se recomanda confectionarea unui tavan din tabla sau din folie de polietilena pentru cusca inferioara. Marginile laterale ale sipcilor vor fi rotunjite pentru a evita ranirea animalelor, iar partea din fata a custii va fi confectionata din plasa si prevazuta cu o usa. Este bine ca la usa sa fie montat si sistemul de hranire, pretabil atât pentru furaj concentrat, cât si pentru furaj verde sau suculent. Un incepator in ale cresterii iepurilor ar trebui sa cunoasca pretentiile animalului in ceea ce priveste spatiul de cazare (amplasament, dimensiune, materiale de constructie etc.), cerintele nutritive (alimentatie), tratamentele profilactice si comportamentul, spune Miklos Botha. "De asemenea, recomand achizitionarea iepurilor de la crescatori consacrati de la care sa se poata obtine animale sanatoase si de calitate, si care sa garanteze pentru animalele vândute. În aceeasi ordine de idei, recomand sa se achizitioneze cu precadere iepuri cu vârste cuprinse intre 2 si 4 luni (nici prea tinere, timpuriu intarcate, dar nici animale ajunse la maturitate reproductiva, care ar putea avea antecedente nedorite). Imediat dupa achizitionare, recomand deparazitarea animalelor (endo si ectoparaziti), dar si vaccinarea impotriva bolii hemoragice a iepurelui si a mixomatozei", mai spune crescatorul.

Organizarea efectivelor de animale se realizeaza pe doua sectoare: nucleul principal si iepurii crescuti pentru reproductie si ingrasare. Pentru ferma in care se doreste productia de carne se recomanda cresterea iepurilor din rasele albe de Noua Zeelanda sau California, dar si Uriasul Alb, Uriasul Belgian sau Chinchila. În nucleul principal, se mentine un raport de un mascul la opt-zece femele. Pâna la 30 de zile, puii sunt tinuti in aceeasi cusca cu femela care alapteaza, urmând ca apoi sa fie intarcati si trecuti intr-o grupa separata: refacerea nucleului principal, ingrasare. Pentru a obtine rezultate bune in crescatorii, trebuie sa avem grija ca temperatura din interior sa nu sufere variatii mai mari de 2-4 grade pe parcursul a 24 de ore. Dupa unii autori, temperatura critica minima pentru iepuri ar fi de 5 grade, iar cea maxima de 30 de grade. De la temperatura de 20 de grade Celsius, fiecare grad suplimentar va diminua ritmul de crestere al iepurelui si pofta sa de a consuma nutreturi. Temperaturile sub 10 grade Celsius constituie factori favorabili ai bolilor digestive si respiratorii, diminueaza capacitatea de reproductie si contribuie la cresterea consumului de nutreturi (animalul incearca astfel sa-si pastreze temperatura corpului in limite normale).

custi din beton
exemple de clapier en béton
Custi din lemn
exemple de clapier en bois 

Custile mele

 

 

Ştiri

  de vanzare  
  2012-08-20 17:26:53  
 

Vand urias gri german 4 luni

 

Newsletter

 

Votare

IEPURI DE RASA